Triggerpoint Therapie

Triggerpoints zijn een soort verstoppingen in de spiervezels. Specifieke triggerpoint therapie is nodig om ‘afval’ uit het triggerpoints te masseren.

Wat zijn triggerpoints?

Simpel gezegd is een triggerpoint een plek in een spier waarvan de vezels verkrampt zijn. Druk je op dit punt, ofwel het triggerpoint, dan voel je pijn of een tintelende sensatie die zowel plaatselijk als afgeleid kan zijn. Afgeleide pijn komt bij triggerpoints veel voor en deze kramptoestand in de spier heeft gevolgen in andere delen van het lichaam. Dit komt doordat: 

  • Triggerpoints de spier verkorten, waardoor er meer spanning komt te staan op de spier zelf en de naast gelegen gewrichten, zenuwen en bloedvaten.
  • Deze kramptoestand pijn, stijfheid, tintelingen, koude lichaamsdelen, uitstralende pijn, knakken en kraken kan veroorzaken.

In welke spieren vind je triggerpoints?

Triggerpoints kunnen door verschillende factoren in spieren ontstaan. Vaak heeft het te maken met overbelasting door bijvoorbeeld een verkeerde houding, herhaaldelijke bewegingen, stress en zware inspanningen. Maar ook door onderbelasting, te weinig of te veel lichaamsactiviteit. Ze kunnen overigens ook het gevolg zijn van trauma, vallen, schokken, botsingen en medische ingrepen.

De ontstane triggerpoints spelen bijna altijd ook een rol bij de meer ‘chronische’ aandoeningen zoals bijvoorbeeld RSI/ KANS, migraine en een whiplash.
Heb je heel veel triggerpoints dan heet dat een myofasciaal pijnsyndroom (MPS) en dit wordt vaak aangezien voor fibromyalgie.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Een triggerpoint is een kramptoestand die wordt veroorzaakt door het aanspannen van de spier. Door overbelasting of uitputting blijven delen in de spier aangespannen. Een deel van de spier is hierdoor verkort. De oorzaak hiervan is dat er te weinig energie in de spier is voor ontspanning van de sarcomeren die de werkelijke contracties mogelijk maken. Een triggerpoint verergert dit tekort aan energie in de spier en een triggerpoint zal daarom niet vanzelf verdwijnen. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Zo kan een triggerpoint ‘groeien’ en groter worden wat weer kan zorgen voor triggerpoints in andere spieren. Daarom is het belangrijk om tijdig triggerpoints te behandelen, zodat het lichaam weer snel optimaal kan functioneren.

De klachten

De klachten die triggerpoints veroorzaken zijn ontzettend uiteenlopend. Sommige klachten zijn heel duidelijk, omdat ze op één plek in het lichaam voor pijn zorgen. Andere klachten zijn vager en diffuus. Ze treden bijvoorbeeld op ‘willekeurige plekken’ in het lichaam op en een duidelijke oorzaak of bepaald punt waar de pijn vandaan komt, is niet aan te wijzen. Of de klachten nu direct of indirect zijn, ze zijn onder te verdelen in deze drie soorten symptomen:

  • Sensorische symptomen: lokale gevoeligheid, afgeleide pijn op korte afstand, gevoelsverandering als een doof huidgevoel of jeuk, drukpijn.
  • Motorische symptomen: verstoorde motorische functie, verminderde coördinatie, spierzwakte, spierstijfheid, beperkte bewegingsuitslag.
  • Autonoom-vegetatieve symptomen: verkleuring of temperatuurverschil van de huid rond de triggerpoint, duizeligheid, oorsuizen, slaapproblemen, chronische pijn.

Triggerpoints kunnen actief en latent zijn. Is een triggerpoint actief dan zijn de symptomen herkenbaar, of ze nu lokale of afgeleide pijn veroorzaken. Is een triggerpoint latent, dan is er voornamelijk sprake van stijfheid en wordt de klacht niet herkent. 

Je kunt mij ook vinden op www.triggerpointcoach.nl!

Behandeling

1. Onderzoek

Eerst ga ik onderzoeken waardoor de klacht mogelijk ontstaan is, welke spieren daar verantwoordelijk voor kunnen zijn en welke rol de fascia speelt in het geheel. Daarnaast kijk ik naar wat er al eerder gedaan is en of er mogelijk in standhoudende factoren zijn.







2. Massage

Triggerpoints zijn een soort verstoppingen in de spiervezels. Specifieke triggerpoint therapie is nodig om ‘afval’ uit het triggerpoints te masseren. De therapie is een langzame massage, de spieren moeten namelijk de tijd krijgen om zich weer vol te zuigen met goede stoffen en zuurstof. De langzame massage stimuleert het beste de plaatselijke bloedcirculatie. Zuurstof en voedingsstoffen kunnen zo weer goed in de hele spier komen en afvalstoffen worden beter afgevoerd. De spieren kunnen zich zo herstellen en weer goed ontspannen. 

3. Zelfbehandeling

Naast het onderzoek en de behandeling zal ik je een aantal tips en suggesties geven voor een zelfbehandeling die je thuis kunt doen waardoor de klachten sneller herstellen en je minder behandelingen nodig hebt.